Thursday, July 22, 2010

KARNIVAL TERBESAR USAHAWAN DESA BERMULA...Dato' Abd Jabar Che Nai sedang berucap pada majlis perasmian Simposium Usahawan Desa sempena Karnival Usahawan Desa KUD 2010 di Kompleks Sukan Negara Bukit Jalil.Hari pertama Karnival Ushawan Desa KUD 2010 di Kompleks Sukan Negara Bukit Jalil anjuran Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) bermula secara rasmi hari ini dengan penganjuran Simposium Ushawan Desa 2010 di Perkarangan Letak Kereta B di kompleks berkenaan di sini.

Simposium yang dihadiri oleh seramai 500 usahawan desa dari setiap pelusuk negara dirasmikan oleh Datuk Abd Jabar Che Nai, Ketua Setiausaha Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW). Hadir sama ialah Ketua Pengarah Mara Dato' Ibrahim Mohamad.

Dato' Abd Jabar dalam ucapannya telah memberikan Arahan Dasar Keseluruhan atau Overall Policy Directive yang mengariskan beberapa pendekatan baru dan yang terkini dan prinsip-prinsip penting untuk dihayati dan diamalkan oleh para usahawan desa di bawah bimbingan Kementerian.

Daripada jumlah itu, seramai 100 orang usahawan bimbingan MARA, 50 usahawan bimbingan RISDA, 40 orang usahawan bimbingan KETENGAH, 40 usahawan bimbingan KEJORA, 40 orang usahawan bimbingan KESEDAR, 50 orang usahawan bimbingan FELCRA dan 40 orang usahawan bimbingan KEDA hadir mengikut simposium dua hari itu.

Beberapa kertas kerja dibentangkan yang termasuk Keperluan Pemiawaian Produk, Akses Kemudahan Kepada Usahawan dan Laluan Pemasaran Produk.

No comments:

Post a Comment