Monday, March 14, 2011

NKRA MEDIA BLITZ HEBAH KEJAYAAN KEMENTERIAN...Kempen Hampir Sebulan Salur Maklumat Kepada Masyarakat

KUALA LUMPUR (Berita Harian): Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah melancarkan kempen Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Media Blitz bertujuan menghebahkan kejayaan dan dasar kementerian kepada segenap lapisan masyarakat. Menterinya, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, berkata promosi itu membabitkan semua jenis media elektronik, akhbar dan media alternatif termasuk blog bagi menjelaskan kejayaan kementerian dalam mencapai sasaran NKRA sejak tahun lalu. Kempen itu dilancarkan semalam hingga 30 April ini.


“Kita sentiasa berhubung erat dengan media dan memperkuatkan silaturahim dalam memelihara perkongsian pintar antara kementerian dan media di negara ini,” katanya ketika berucap pada majlis makan malam bersama pengarang, wartawan dan blogger sempena pelancaran kempen itu di sini, malam tadi.


Hadir sama, Pengarah Eksekutif Berita dan Operasi Media Prima, Datuk Ahmad A Talib; Pengarang Kumpulan Berita Harian, Datuk Mior Kamarul Shahid dan Pengarang Kumpulan Berita dan Hal Ehwal Semasa NTV7, TV8, TV9 dan Rangkaian Radio Kumpulan Media Prima, Datuk Manja Ismail.


Turut hadir ialah Timbalan-Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Joseph Entulu Belaun dan Datuk Hasan Malek, Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar) Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Puan Nursiah Arshad, Setiausaha Bahagian Kanan (Khidmat Pengurusan) Kementerian Kemajuan Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Tuan Haji Ahmad Zubir Abdul Ghani dan ketua-ketua agensi dan jabatan Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah.


Mohd Shafie berkata, kementerian berjaya melaksanakan pelbagai pembangunan sepanjang tahun lalu yang amat ketara dan memberi kemudahan kepada rakyat, antaranya membina 775.9 kilometer jalan raya, melepasi sasaran iaitu 751.9 kilometer atau kira-kira 103.7 peratus.


“Untuk bekalan elektrik luar bandar pula, kementerian mampu membekalkan elektrik kepada 27,209 isi rumah, juga mencapai sasaran iaitu 25,312 isi rumah atau kira-kira 107 peratus.


“Untuk tujuan program bantuan perumahan pula, kementerian telah berjaya membina 16,926 rumah mencapai sasaran iaitu 16,626 rumah atau 102 peratus,” katanya.No comments:

Post a Comment