Monday, November 8, 2010

RISDA, FELCRA DAN KEDA BANTU MANGSA BAJIR DI KEDAH...


ALOR SETAR, 8 Nov (Bernama) -- Agensi-agensi Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) seperti Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda), Felcra Berhad dan Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah (Keda) akan membantu mangsa-mangsa banjir yang kini teruk melanda Kedah dan Perlis.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata Risda dan Felcra misalnya akan membantu dengan segera peneroka-peneroka getah khususnya yang menghadapi masalah tanaman rosak akibat banjir dengan memberi bantuan tanaman semula pertanian manakala Keda pula akan memantau supaya semua rumah yang musnah akibat bencana itu dibaiki semula.

"Kita tidak mahu masyarakat kita berhadapan dengan masalah tempat tinggal dan hilang mata pencarian," katanya selepas melawat mangsa banjir di pusat pemindahan banjir Stadium Sultan Abdul Halim di sini hari ini.

Mohd Shafie melahirkan penghargaan kepada Puncak Niaga Holdings Berhad kerana membekalkan 20 lori air bersih untuk mangsa banjir di sini.

"Saya juga telah menghubungi Tenaga Nasional Berhad supaya bekalan elektrik di kampung-kampung dipulihkan," katanya. -- BERNAMANo comments:

Post a Comment